За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Възпалителните заболявания на гингивата са често срещани сред хората, като причините за появата им са различни в зависимост от засегнатите възрастови групи на населението.

По-често са засегнати възрастните хора, докато при децата развитието на гингивит се наблюдава значително по-рядко.

Клинично състоянието се характеризира със зачервени, подути и болезнени венци, които могат лесно да кървят при контакт. Съпътсващ симптом е лошият дъх.

Ако гингивитът не се лекува, може да се развие периодонтит, при което се засягат тъканите, които поддържат зъбите стабилни в зъбната алвеола.

Прогресът на гингивита и периодонтит може да бъде съпътстван от следните усложнения:

- повтарящи се абсцеси на гингивата с болезнени гнойни колекции;
- задълбочаваща се увреда на периодонталния лигамент;
- задълбочаваща се увреда на подлежащата костна струйтура със загуба на алвеоларна кост;
- патологична зъбна подвижност;
- загуба на зъби;

При наличие на нелекуван остър некротизиращ улцерозен гингивит (ОНУГ), усложненията могат да бъдат значително по-тежки.

В този случай инфекцията може да се разпространи и да обхване цялата венечна зона, заедно с алвеоларната кост и периодонциума.

Могат да се наблюдават следните тежки усложнения:

- пълно разрушаване на гингижалните тъкани в засегнатите зони;
- големи язви, оставящи постоянни рани по венците;
- нестабилни зъби и загуба на такива;

Ако ОНУГ не се лекува правилно и навреме е по-вероятно да се наблюдават рецидиви. Това може да доведе до продължителна халитоза, кървене и постепенно отдръпване на венците.

В редки случаи ОНУГ може да доведе до гангрена, засягаща устните и бузите. Усложнението се проявява на фона на масивна тъканна некроза и лечението му изисква широка ексцизия на мъртвите тъкани.

Възпалителните заболявания на венците се свързват и с редица други усложнения, ангажиращи различни органи и тъкани на цялото тяло.

Към това се отнасят:

- сърдечно-съдови заболявания;
- белодробни инфекции;
- на фона на съпътстжаща бременност, усложненията огат да се изявят в преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло;

Въпреки, че засегнатите лица с възпалително заболяване на гингивата имат повишен риск от развитие на посочените усложнения, няма ясни доказателства, че гингижалното заболяване директно ги причинява.