За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

No-prep е съкращение от „без препарация“. Това са фасети, които се поставят върху минимално-/неизпилени зъбни повърхности.Тези фасети са директно залепени върху старателно почистени емайлови  повърхности.

 

 

 Диагностичен Wax-up

 От предварително взети отпечатъци от горна и долна челюст, се отливат гипсови модели. Вестибуларните повърхности на зъбите на модела, които ще се възстановят се моделират от восък, като залагат формата, големината и позицията на бъдещите фасети. От така създадения восъчен модел се взема силиконов ключ, който се изрязва и се опира плътно към оралните повърхности на зъбите като служи за ориентир при изпиляването на зъбите, ако това е необходимо.

Диагностичният  Wax-up:

 • дава на пациента точна представа как може да изглежда завършеният им случай.
 • помага на много пациенти да изразят своето мнение за лечението само като гледат восъка и го сравняват със съществуващата им усмивка.
 • предпочита се да бъде изработен от бял восък, защото жълтите модели и жълтият восък просто не предизвикват същата емоционална реакция от пациентите, когато ги преглеждат, въпреки че по-тъмните модели и восъкът могат да улеснят зъболекаря и техника да види някои детайли, като текстура на повърхността и др.
 • диагностичният восък също може да действа като инструмент за финансов скрининг. Пациентът се таксува на зъб за тази услуга като тази сума се прибавя към общата, ако пациентът реши да проведе лечението.

 

Bonding техника

За стабилност на цвета, основно фотополимеризиращи композитни  (light-cured resin) цименти, се препоръчва да се използват при залепване на фасети, докато dual-cure and self-cure resin циментите не притежават това качество в такава степен.

Протокол за фиксиране на no-prep фасети:

 1. Фасетите се изпробват първо една по една, след което всички заедно, за да се проверят контактите. Връчва се огледало на пацинета за оценка като се показват и снимки на инициалното им състояние.
 2. Поставяне на фасетите с определен нюанс try-in паста, тя е водноразтворима и лесно се отсранява както от междузъбните пространства, така и от зъбните повърхности
 3. Аплициране на ецващ гел – 37% фосфорна киселина за 15 секунди, измиване и подсушаване.
 4. Нанасяне на адхезив в тънък слой и разнасяне с помощта на слаба въздушна струя.
 5. Нанасяне на порция транслуцентен цимент по вътрешната повърхност на фасетата и поставяне върхи зъбната повърхност, упражняване на лек натиск и отстраняване на излишъците.
 6. Краткотрайна светлинна активация на композитния цимент до превръщането му в гел, което да улести по-задълбоченото отстраняване на излишъците с помощта на скалпел, експлорер и метална стрипинг лента.Окончателнa светлинна полимеризация.
 7. Полиране с предназначени за това сетове.

 

Любопитно: Избелването на зъбите с цел предварителното доближаване на цвета им до желания цвят с бъдещите фасети, намалява дебелината на фасетите за постигане на желания ефект и минимизира изпиляването на ТЗТ 

 

Фасетите без предварителна препарация спестяват време на клинициста и пациента, защото не налагат изработването на временни конструкции, но изискват изключителна прецизност при планирането и фиксирането им.