За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Фасетите (veneers/facets) са керамична „люспа“, която значително подобрява външния вид и функционалността.

Фасетите ангажират само вестибуларните повърхности и представляват една от най-естествените форми на възстановяване и същевременно съхранение на зъбите, тъй като не налагат значително изпиляване на зъбите, какъвто е случаят при короните. Обикновено пациентите се подлагат на поставяне на няколко фасети едновременно, почти винаги във фронталната област, което напълно преобразява усмивката.

Какво представляват фасетите без предварителна подготовка?

No-prep е съкращение от „без препарация“. Това са фасети, които се поставят върху минимално-/неизпилени зъбни повърхности.Тези фасети са директно залепени върху старателно почистени повърхности, обработени с конкретни продукти. Пациентът не изпитва никакъв дискомфорт,

Каква е разликата между обикновените фасети и фасетите без предварителна препарация?

Със стандартните фасети е необходимо да се отнеме малко количество емайл от зъба, по-малко от 1 мм, така че да се осигури място за материала с който ще бъдат залепени(цимент) фасетите здраво към зъба . От друга страна, фасетите без предварителна подготовка се залепват директно върхи емайла, без да се отнема от ТЗТ.

Този вид зъбна екстензия за първи път се появява през 70-те години, когато холивудските звезди показват на световната общественост, че е възможно да има перфектни зъби на всякаква възраст. Фасетите обаче дразнели маргиналната гингива и било невъзможно да бъдат свалени. В края на миналия век се появява тенденцията на инвазивно препариране на зъбите, така че фасетите да бъдат залепени по-добре към ТЗТ, като се използва голямо количество материал. Препарацията била изцяло в дентин и по този начин се „коригирали“ и неравностите по зъба. Този подход обаче бил напълно погрешен, тъй като емайлът е най-ценната част от зъба, която му придава белота и е невъзможно да бъде заменен, изключително важен за биологичните процеси на зъба и цялостното орално здраве. Поради това всички съвременни подходи предполагат само минимално или никакво отнемане от емайла,

Дали ще се използват стандартни или no-prep фасети, зависи от вида на материала, който се използва: фелдшпат порцелан или пресована керамика. Порцеланът има по-силен бял цвят (което не е толкова популярно в Европа) и е възможно да бъде оформен ръчно, докато керамиката се отличава със здравина. В бъдеще се очаква навлизане все повече на литиевия дисиликат, нов материал, който има здравината на керамиката и способността за лесно оформяне фелдшпатовия порцелан.