За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

No-prep е съкращение от „без препарация“. Това са фасети, които се поставят върху минимално-/неизпилени зъбни повърхности.Тези фасети са директно залепени върху старателно почистени емайлови  повърхности.

 

Известни недостатъци:

  • „No-prep veneers“ са по-малко надеждни от стандартните фасети в дългосрочен план, тъй като има малък шанс фасетата да изпадне, преди да изминат 10 години, времето, което е необходимо, естествено да се износи и да бъде заменена.

Фасетите (veneers/facets) са керамична „люспа“, която значително подобрява външния вид и функционалността.

Фасетите ангажират само вестибуларните повърхности и представляват една от най-естествените форми на възстановяване и същевременно съхранение на зъбите, тъй като не налагат значително изпиляване на зъбите, какъвто е случаят при короните. Обикновено пациентите се подлагат на поставяне на няколко фасети едновременно, почти винаги във фронталната област, което напълно преобразява усмивката.

Автор: Д-р Рада Казакова, д.м.

Медицински университет – Пловдив, Факултет по дентална Медицина, Катедра Протетична дентална медицина

      Съществува нарастващ интерес в комбинирането на различни бои с терапевтични лазери. Нито оцветителите, нито самите лазери, използвани самостоятелно, имат ефект върху батериите, но в комбинация се образува синглетен кислород, който има силен бактерициден ефект.

Автор: Д-р Рада Казакова, д.м.

Медицински университет – Пловдив, Факултет по дентална Медицина, Катедра Протетична дентална медицина

Хирургичните лазери – Nd:YAG, CO2, ербиеви, диодни, променят тъканите не само чрез аблация, коагулация и изпаряване, но и чрез стимулиране на естествените оздравителни процеси в клетките. Други лазери и LED светлини, приложени с по-ниска мощност от хирургичните лазери, също играят ролята на „биостимулатори“. (6)