За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Имедиатното запечатване на дентина има ключова роля в междинния етап след препарацията и преди финалния етап при индиректните адхезивни възстановявания . При изработването на формата дентинът се намира в директен контакт със заобикалящата го среда и това прави дентиновите тубули податливи на микробна колонизация, крие риск от следоперативна чувствителност и увреждане на виталната пулпа. Най-ефективният начин за управление е чрез стабилизиране и запечатване на открития дентин.

През последното десетилетие стоматологичната индустрия е революционизирана от технологията за 3D принтиране. Денталните 3D принтери трябва да бъдат много точни, така че най-често използваните технологии са стереолитография (SLA) и цифрова обработка на светлината (DLP). В зависимост от приложението се използват различни смоли. Това технологично направление е впечатляващо голямо и непрекъснато расте и се развива.

No-prep е съкращение от „без препарация“. Това са фасети, които се поставят върху минимално-/неизпилени зъбни повърхности.Тези фасети са директно залепени върху старателно почистени емайлови  повърхности.

 

Известни недостатъци:

  • „No-prep veneers“ са по-малко надеждни от стандартните фасети в дългосрочен план, тъй като има малък шанс фасетата да изпадне, преди да изминат 10 години, времето, което е необходимо, естествено да се износи и да бъде заменена.

Фасетите (veneers/facets) са керамична „люспа“, която значително подобрява външния вид и функционалността.

Фасетите ангажират само вестибуларните повърхности и представляват една от най-естествените форми на възстановяване и същевременно съхранение на зъбите, тъй като не налагат значително изпиляване на зъбите, какъвто е случаят при короните. Обикновено пациентите се подлагат на поставяне на няколко фасети едновременно, почти винаги във фронталната област, което напълно преобразява усмивката.