За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Гингивитът е недеструктивно възпалитено заболяване на гингивата. Най-честата форма на гингивит, а и най-честата форма на пародонтално заболяване, се дължи на имунния отговор към бактериалните биофилми (още наречени плака), която е прикрепена към повърхността на зъбите. 

Проучванията показват, че пародонтитът винаги е предшестван от гингивит, независимо от факта, че някои случаи на гингивит не прогресират в пародонтит.

Гингивитът е обратим чрез добра орална хигиена, но без лечение може да прогресира в пародонтит, при който хроничното възпаление на венците довежда до тъканна деструкция и костна резорбция. Пародонтитите могат да доведат до загуба на зъбите. 

Симптоми

Симптомите на гингивит са неспецифични и се манифестират в гингивалната тъкан, като класически признаци за възпаление са:

 • Възпалени венци.
 • Ярко червени или лилави на цвят венци.
 • Венци, които са с повишена чувствителност при допир.
 • Кървене от венците или кървене след измиване на зъбите/ползване на конец.
 • Лош дъх (халитоза).

Нормалният профил на венечната тъкан се променя при някои пациенти. Когато гингивата е възпалена, епителното покритие на гингивалния сулкус улцерира и се наблюдава кървене дори при леко четкане и особено при почистването с конец.

Причини за възникването на гингивит

Основната причина за възникването на плак-индуцираният гингивит е бактериалната плака, която предизвиква специфичен тъканен отговор. Това от своя страна може да предизвика деструкция на гингивалната тъкан, която може да прогресира в деструкция на пародонталният зъбодържащ апарат. Плаката се акумулира в малки пространства между зъбите, в гингивалните рецесии и други места, които са познати като капани за плака (различни фактори). Примери за такива фактори са дефектни обтурации, свръхконтурирани такива, частични протези и зъбен камък. Въпреки че натрупванията са малки, бактериите в тях продуцират биопродукти, като лизиращи (разграждащи) ензими и токсини, като липополизахариди (ЛПЗ още познати като ендотоксини) или липотейхоева киселина, която промотира възпалителната реакция в гингивалната тъкан. Възпалителния процес може да предизвика хипертрофия на гингивата. Първичните обитатели на новоформираната плака са основно Грам- коки и пръчици. В хода на матурация на плаката и развитието на гингивита, популацията в плаката започва да развива, като вече я населяват по-големи количества Грам- пръчици , фузиформени бактерии, филаментозни, спирили и спирохети. Късни експериментални изследвания чрез посевки дадоха повече информация за екосистемата на бактериалните спесимени. Таксони, асоциирани с гингивита включват Fusobacterium nucleatum подвидове polymorphum, Lachnospiraceae видове, Lautropia, Prevotella oulorum , Rothia dentocariosa. Следващи проучвания на тези видове могат да доведат до нови терапевтични подходи в лечението и превенцията на пародонталните заболявания.

Рискови фактори

Рискови фактори, асоциирани с гингивита включват следните:

 • Възраст.
 • Остеопороза.
 • Ниска дентална култура (страх от процедурите, финансови проблеми).
 • Лоша орална хигиена
 • Изключително агресивна орална хигиена с неподходящи пособия
 • Дишане през устата по време на сън
 • Лекарства, които причиняват сухота в устата
 • Тютюнопушене
 • Генетични фактори
 • Съпътващи заболявания

Диагностициране

Гингивитът е категория от пародонтални заболявания, при които няма загуба на костна тъкан, но възпаление и кървене са представени.

Всеки зъб е разделен на четири гингивални единици (мезиална, дистална, букална и лингвална) и оценен от 0 до 3, базирайки се на гингивалния индекс. Четирите оценки могат да се осреднят, за да се получи средна оценка за всеки зъб индивидуално.

Диагнозата на пародонталното заболяване гингивит се поставя от стоматолог/дентален лекар/. Диагностиката се базира на клинично събрана информация по време на обстойно пародонтално изследване. Интерпретацията на събраната информация и поставяне на диагнозата се правят от дентален лекар. Пълното пародонтално изследване включва визуално изследване, серия от рентгенографии, сондиране в гингивата, определяне на обхвата на увреда на периодонциума и преглед на анамнестични данни.

Ако гингивитът не се повлиява от терапията (каузално-асоциирана), консултация със специалист е препоръчителна.

Класификация 
(Според дефиницията от World Workshop in Clinical Periodontics има две основни категории гингивити с няколко подкатегории)

1. Плаково-индуцирани гингивити

 • Гингивити асоциирани само с плака
 • Гингивални заболявания, модифицирани от системни фактори
 • Гингивални заболявания, модифицирани от лекарства
 • Гингивални заболявания, модифицирани от малнутриция

2. Неплаково–индуцирани гингивити

 • Гингивални заболявания със специфичен бактериален произход
 • Гингивални заболявания с вирологичен произход
 • Гингивални заболявания с произход от микозни инфекции
 • Гингивални заболявания с генетичен произход
 • Травматични лезии
 • Реакции тип „чуждо тяло“
 • Некатегоризирани

Превенция

Превенцията включва редовна орална хигиена, която включва ежедневно четкане и използване на конец за зъби. Водите за уста, съдържащи водороден пероксид, физиологичен разтвор, алкохол или хлорхексидин, могат да бъдат отнесени към превенцията. През 2004 г. клинично проучване потвържава ефективността на кислородната вода  при лечението на гингивити.

Строгите програми за плаков контрол, заедно с пародонталния скалинг и кюретаж също са се доказали като полезни, въпреки че според American Dental Association,  последните две се смятат за методи на лечение на пародонтални заболявания, а не за превантивни мерки. През 1997г., след преглед на резултатите и статистиката от изследванията, U.S. Food and Drug Administration (FDA)  дава становище, показващо неоспорима ефективност на пастите за зъби, съдържащи триклозан при профилактиката и превенцията на гингивит.

Лечение

Целта на лечението е да се премахне плаката. Терапията цели редукцията на титъра на бактерии в оралната среда, и може да се превърне във форма на редовни периодични посещения в денталния кабинет. Така някои от методите на профилактиката могат да се превърнат във форма на лечение на изявения гингивит. Интерденталните четки, наред със по-горе опоменатите методи за лечение и профилактика, се препоръчват при наличие на показания за тяхното ползване. Електрическите четки за зъби са с предимство пред механичните такива.

Активните съставки, които „редуцират плаката и демонстрират ефективна редукция на гингивалното възпаление в хода на ползване“ са триклозан, хлорхексидин диглюконат, и комбинация от тимол, ментол, евкалиптол, метил салицилат. Тези вещества влизат в състава на много пасти за зъби и води за уста. Водородният пероксид е смятан за удобно лечение на гингивалните заболявания поради всеобщата достъпност и ниска цена. Проучване показва, че флуорираната H202 вода за уста симптоматично повлиява клиничната манифестация на гингивита.

Бактериите, които причиняват гингивит могат да бъдат контролирани чрез използването на орален иригатор под формата на вода за уста, съдържаща антибиотик. Амоксицилин, цефалексин или миноциклин в разтвор на несъдържаща алкохол вода за уста е подходящата микстура за целта.

Източник: American Academy of Periodontology