За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Когато се потопим в света на пародонталната пластична хирургия, е неизбежно да се избегне неуспех по време на кривата на обучение. Не се чувствайте обезсърчени; трябва да знаете, че това е част от процеса.

Не забравяйте, че тези, които никога не са се провалили, най-вероятно никога не са постигнали нищо.

Това, което можем обаче, е да се учим от грешките на другите. Тъй като процедурата за покритие е много чувствителна техника, това означава, че е трудно да се изпълни.

1. Изберете единична рецесия на кучешки или премоларен зъб

Първата препоръка определено е да запомните, че тази техника изисква развиване на отлични хирургически умения. Някои хора обаче имат вродените способности и опит; те се нуждаят от знания, за да вземат най-доброто решение.

На някои хора ще им отнеме повече време да развият техниките си.

Имайте предвид, това означава, че рано или късно ще можете да ги постигнете, тъй като дисциплината винаги побеждава таланта. Затова не се опитвайте да бъдете като Марадона и да започнете с  извършването на първата си операция с тунелна техника за множествено покритие на корените с тънък фенотип, при това без да имате подходящите инструменти и материали.

2.  Изберете  open-flap техника

Един от най-важните моменти е да се постигне ламбо без напрежение и теглене. По-лесно е, ако изберете техника, която включва вертикални разрези при първата си операция, тъй като това избягва рецесия в естетичната зона.

Друг критичен момент е, че имате директен визуален контрол и информация за: дебелина на ламбото, периост, мускулни инсерции и др. Освен това ще можете да разберете по-добре всички теоретични знания, които сте придобили, комбинирайки ги с практически- клиничен опит.

Техниките включващи плик или тунел предлагат значителни предимства както за лечебния процес, така и за следоперативната болка, но те изискват повече обучение.

По-късно можете да ги овладеете и да решите коя техника да изберете за всеки клиничен случай. Разработването на клинична преценка е процес, който изисква знания и опит, като и двете се развиват с течение на времето.

3. Избор на правилен инструментариум и подходящи материали

Трябва да знаете, че рецесиите на преобладават при тънки фенотипове (<0,8 mm), така че първата ви операция вероятно ще бъде извършена при тези условия. 

Без да се препоръчват никакви марки, а само закупуването на добри инструменти за рязане и шев, които считат за най-важното в целия хирургически комплект.

4.  Бъдете наясно с анатомията

Прегледайте случая много пъти. Въпреки че техниките са стандартизирани, съществуват анатомични вариации, които трябва са бъдат взети под внимание.

Всъщност, в зависимост от размера на фенестрацията, не забравяйте да вървите бавно и да сте с правилната ангулация според анатомията на мястото, където извършвате операцията.

5. Кондициониране на кореновата повърхност

Ако има некариозна лезия на шийката с подчертана стъпка, трябва да я лекувате.Напомняме ви, че извършването на тази процедура в същия ден на операцията отнема време.Тази реконструкция се извършва до клиничното ниво на ЕЦГ на мястото на максималното покритие на корена.

Използването на EDTA и амелогенини е скъпо струващо, но препоръчваме поне да се сдобиете с EDTA.

Химичното кондициониране е първата стъпка за блокиране на апикалната миграция на свързващия епител, което означава стабилност на съсирека и гингивата, заедно с по-малък шанс за рецидив и дългосрочна предвидимост.

Ако не разполагате с тези два агента, никога не забравяйте, че винаги трябва да правите добра механична подготовка, както и обичайното изстъргване и изглаждане или полиране на кореновата повърхност с финозърнест борер.

Критичната точка е да се избегне оставяне на замърсена повърхност на корена и  замърсяващ слой.

6.  Използвайте деепителизирана свободна  присадка (DGG)

Вземане на присадката: DGG и чрез линеен разрез? Линейният разрез позволява първично затваряне, което води до благоприятни ползи за заздравяване и следоперативна болка. DGG обаче има много предимства:

  • По-малко хирургично време в сравнение с вземането на присадката в линеен разрез.
  • Намалете съдовия риск, тъй като артериите са в по-дълбоки равнини, а с DGG работите по-близо до повърхността.
  • По-добро качество на съединителната тъкан, тъй като влакната са по-добре организирани веднага след епитела, за разлика от по-дълбоките равнини, където ще намерите повече мастна / жлезиста тъкан.
  • Директен визуален контрол - супер важно за първата ви присадка от небцето.

Не забравяйте, че идеалната дебелина на присадката е между 0,6 мм и 1,5 мм максимално.

7.  Шев.Започнете нова операция.

Когато шевът на присадката и шевът на ламбото започне, съсредоточете се, сякаш ще започнете нова операция, сменете ръкавиците и се организирайте отново. Много е вероятно да се окажете малко изтощени, но не забравяйте, че шевът силно влияе върху успеха на лечението; следователно трябва да го правите с търпение и прецизност.

Предлагаме ви да използвате монофиламентен шев, 6/0, дължина не по-голяма от 15 мм, и да използвате игли за обратно рязане.