За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Третирането на зъбите чрез въздушно полиране е мощна комбинация от вода и прах, насочени към зъбните повърхности за по-ефективно премахване на плака и петна от ТЗТ.Комбинацията вода-прах може да достигне точно под маргиналната гингива, така че може безопасно да премахне бактериите, причина за началото пародонталните заболявания.

Въздушното полиране  самостоятелно има ограничени възможности. То е подходящо за финално фино почистване, след отстраняване на депозитите от зъбен камък с ултразвукови и ръчни инструменти.

Предимства:

  • Премахване на плака сура- и субгингивално, за да се подобри здравето на пародонта.
  • Премахване на петна (най-често като резултат от употребата на чай, кафе, къри, червено вино, хлорхексидин, тютюн и други) за подобряване на естетиката
  • Премахване на зъбния камък за укрепване на здравето на гингивата и улесняване на личната орална хигиена.

Осигурява достигане до труднодостъпни области като:

  • Междузъбни пространства
  • Дълбоки фисури и пукнатини
  • Около брекети

Сода за почистване

Праховете на основата на натриев бикарбонат са отлични за премахване на много силно фиксирани петна, но могат да причинят увреждане на ТЗТ, особено ако се използват твърде често, заради по-агресивния си характер.

Содите на основата на глицерин могат безопасно да се използват както върху ТЗТ, така и върху обтурации, неснемаеми конструкции и импланти. Също така са напълно безопасни за меките тъкани. Установено е, че праховете са  по-добри за ТЗТ в сравнение с традиционните полиращи пасти. Това е така, защото обикновено те не отстраняват самия външен слой на емайла по същия начин, както правят пастите.

Някои традиционни прахове могат да имат добавени намаляващи сенситивността съставки като Novamin.

Странични ефекти

Както при всяка дентална процедура, има някои възможни странични ефекти. 

В допълнение към потенциала за увреждане е възможно да не получите желания ефект, тъй като не цялото почистване е завършено в едно посещение.

Нарушаване целостта на гингивата с формиране на малки повърхностни лезии, които оздравяват в рамките на две седмици.

Силно абразивните соди, могат да увредят повърхността на протетичните конструкции и да се формират драскотини или отчупвания.

Контраиндикации и ограничения за приложение

Някои прахове като тези съдържащи натриев бикарбонат, не могат да се използват при хора на диета с ограничено съдържание на натрий, хора с хипертония или хора с бъбречни заболявания. Новите прахове без натрий обаче са безопасни.

Почистването със сода трябва да се избягва при пациенти, които имат респираторни заболявания като астма, както и инфекциозни заболявания.

Повишено внимание се обръща и на пациенти с нарушена хемостаза, болест на Адисон, болест на Къшинг, метаболитна алкалоза или лекарства като минерални кортикостероиди, антидиуретици или калиеви добавки.