За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Нови изследвания показват, че междузъбното почистване преди миене с четка е най-добрият начин за ефективно почистване на зъбите.

Проучване установява, че междузъбната четка разхлабва наслагванията от бактерии и остатъци от храната между зъбите, което позволява четката да бъде много по-ефикасна при премахването на плака.

Въпреки че миенето два пъти на ден с флуоридна паста за зъби е абсолютно необходимо за добрата програма за орално здраве,  проучването показва, че междузъбното почистване също има голяма роля, когато става дума за поддържане на зъбите и венците ни здрави.

Миенето с четка почиства само три от петте повърхности на зъбите ни, така че почистването между тях преди да вземем четката за зъби е изключително полезно. Това спомага за предотвратяване на заболяване на пародонта, като премахва плака от области, до които  четката не може да достигне.

Мит е, че добрата рутинна програма за здравето на устната кухина започва и завършва с миене на зъбите два пъти на ден. 

Механичното и химичното отстраняване на плаката, наред с поддържането на балансирана диета с ниско съдържание на захар и редовното посещение на дентален лекар, са ключът към оралното здраве.

Междузъбните четки се предлагат в разнообразни размери, от тънки  0,4 мм до по-дебели 1,5 мм и с различен дизайн . Тяхната употреба е индицирана в случаите при които папилата не достига до контактната точка. Четката се въвежда от вестибуларно косо, следват четкащи движения във вестибуло-лингвална посока. Четката трябва да е подбрана така, че да изпълва пространството плътно. За подсилване на ефекта може да се използва в комбинация с паста за зъби или CHX гел.

Изследване, публикувано в Journal of Periodontology, също установява, че почистването междузъбно преди миене е по-добро за ТЗТ, тъй като  повече флуор остава в устната кухина след това.