За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Затлъстяването означава натрупване на излишни мазнини в тялото, особено около корема. Затлъстяването води до няколко здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане, част от така наречения метаболитен синдром.

Обикновено има хронично състояние на възпаление при хора със затлъстяване. Това може да играе роля в развитието на инсулинова резистентност и да доведе до лошо орално здраве. Затлъстяването е на второ място по значение за тютюнопушенето като най-силният рисков фактор за разрушаване на възпалителната пародонтална тъкан.

Първият доклад, свързващ затлъстяването и пародонтита, се появява през 1977 г. сред лабораторни плъхове. Беше отбелязано, че затлъстяването само по себе си не индуцира патологичните пародонтални промени. Промените в пародонта и силно увреждане се наблюдават в отговор на натрупването на бактериална плака.

Човешките доклади за първи път са изготвени през 1998 г. сред възрастни японци. Проучванията показват, че увеличаването на индекса на телесна маса (ИТМ) и съотношението на талията към тазобедрената става е свързано с увеличаване на риска от пародонтит.

Проучване показва,че индивидите с наднормено тегло са удвоили честотата на пародонтит, докато индивидите с тежко затлъстяване са утроили честотата.

 Вече е известно, че мастните клетки произвеждат много химически сигнали и хормони. Смята се, че много от тези вещества увеличават общото възпаление в организма. Това може да доведе до понижен имунен статус, който се увеличава чувствително към пародонтално заболяване. Възпалението може също да намали притока на кръв  и да причини прогресиране на заболяването.

Смята се, че връзката отчасти би могло да се дължи и на характеристиките на начина на живот, които правят хората по-податливи както на затлъстяване, така и на пародонтит.

Резюме
Както затлъстяването, така и пародонтита значително влияят върху цялостното здраве на индивида.  Разбирането на връзката между затлъстяването и рисковите фактори, които водят до пародонтит, е много важно. С нарастващата честота на затлъстяване на деца и юноши ще последва разпространението на пародонталните заболявания.