За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

С появата си електронните цигари предизвикаха възторг у пушачите, които искаха да се разделят с вредния навик, но не им стигаше воля. Изобретението се представяше като здравословна алтернатива на отровния цигарен дим. Малко по-късно се оказа, че това е преди всичко рекламна стратегия.

 

Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „електронни системи за доставяне на никотин“ (ENDS). Електронната цигара е устройство, захранвано от батерия, което загрява смес, съдържаща пропиленгликол, глицерол, ароматизатори и никотин (популярно наричана е-течност или е-сок) и я доставя под формата на аерозол при вдишване. Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „електронни системи за доставяне на никотин“ (ENDS).

Въпреки че резултатите от ранните изследвания показват, че електронните цигари доставят по-малко токсични вещества, свързани с тютюна, отколкото цигарите,  доказателства, генерирани през последното десетилетие, сочат няколко области на безпокойство. През последните няколко години са били докладвани различни нежелани събития, свързани с vaping, включително припадъци и други неврологични събития, стомашен дистрес, проблеми с психичното здраве, болки в гърдите и различни респираторни оплаквания.  Въпреки това, агресивните и целенасочени маркетингови стратегии, вдъхновени от конвенционалната реклама на цигари, заедно с твърденията за намаляване на вредите и безопасността, допринесоха значително за увеличаването на популярността на електронните цигари.  Юношите и младите хора могат да бъдат особено уязвими от въздействието на съставките на електронната цигара, както и свързаните с нея поведения. Никотинът причинява необратими промени в развиващия се мозък,  предразполага потребителите към пристрастяващо поведение. В допълнение, електронните цигари нормализират цигарата като поведение като вдишване и издишване на дим. В резултат на пристрастяването на никотина, както и на поведенческите модели, установени при употребата на електронни цигари, юношеските потребители на електронни цигари са 4 пъти по-склонни да преминат към пушене на конвенционални цигари. 

 Въпреки обширните отчети за потенциалните опасения за здравето от vaping през всички възрасти, до този момент доказателствата за ефектите на vaping върху устната кухина, като пародонта, развитие на кариес или рак на устната кухина, са ограничени.

Електронните цигари и оралното здраве

Подобно на конвенционалните цигари, първата точка на контакт и следователно първата система, засегната от тези устройства, е устната кухина. За съжаление, преките доказателства за честотата на оралните заболявания при потребителите на електронни цигари са оскъдни. Това едва ли е изненадващо, защото въздействието на повечето човешки поведения (например тютюнопушенето и диетата) върху патогенезата на заболяването може да бъде оценено само след дълги периоди на излагане. Освен това хроничните заболявания като пародонтит, кариес и рак отнемат няколко години, за да се проявят като клинични признаци и симптоми. Въпреки това, обширните знания от научните изследвания на конвенционалните тютюневи изделия могат да бъдат използвани за разбиране на биологичните механизми, чрез които електронните цигари могат да повлияят на оралното здраве. 

 Никотинът и неговият ефект върху устната кухина е важен източник на безпокойство, тъй като 45% от никотина, освободен от ENDS, се отлага в устната кухина, независимо колко дълбоко или често човек вдишва.  Освен това, никотинови концентрации в слюнката са 10.5 пъти по-високи от тези в плазмата

Литературата показва, че никотинът може да окаже вредни ефекти върху:

  • прикрепването на гингивалния фибробласт,
  • образуването на извънклетъчна матрица  
  • производството на интегрин  
  • увеличаване на възпалителните отговори на бактериални антигени 
  • отрицателно въздейства на активността на неутрофилите и мастоцити
  • да увеличи инвазивния потенциал наPorphyromonas gingivalis  и Streptococcus mutans . 
  • влияние върху скоростта на образуване на кариогенни и пародонтопатични биофилми. 

Други често срещани компоненти в ENDS течностите - пропиленгликол, растителен глицерин или и двете - се свързват с другите съставки, създавайки видимата пара, отделена от електронните цигари. Въпреки че FDA одобри пропиленгликол и растителен глицерин като „общопризнати като безопасни“, ENDS използва химия с частично горене (условия на висока топлина и високо налягане), за да създаде тази пара, което води до отделяне на известни канцерогени (ацеталдехид, формалдехид, акролеин). 

 Третият основен компонент на много е-течности, ароматизатор, също е обозначен като „общопризнат като безопасен“, въпреки че предварителните данни сочат, че някои от сладките аромати могат да имат кариогенни свойства.

В допълнение към потенциала за вреда от съставките на е-течностите, самите устройства за електронни цигари представляват уникална опасност за здравето на устната кухина. Множество доклади документират орална и лицева травма, причинена от експлозии и пожари от неправилно функциониращи устройства за електронна цигара. Тези остри наранявания представляват още едно терапевтично предизвикателство за денталния лекар.