За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Пиърсингът по тялото е популярна форма на самоизразяване. Оралният пиърсинг може да изглежда атрактивно, но може да бъде и опасен за здравето.

Пациентите трябва да са наясно с опасностите, които крие поставянето на пиърсинг на езика:

 • Инфекция, болка и подуване. Устната кухина  е влажна среда, дом на огромни количества размножаващи се бактерии и идеално място за инфекция. Инфекцията може бързо да стане животозастрашаваща, ако не се лекува своевременно. Възможно е също така пиърсингът да причини оток на езика, което да блокира дихателните  пътища. Съмнителната стерилност на средата и инструментите при поставянето, крие риск от заразяване с хепатит, ХИВ и други.

                                          

 • Увреждане на  зъбите и възстановяванията. Честият навик на захапване или игра с пиърсинга може да доведе до фрактура, пукнатини, надраскване или чувствителност на зъбите. Пиърсингите също могат да повредят обтурациите.
 • Свръхчувствителност към метали. Възможни са и алергични реакции в мястото, особено ако са от никел.
 • Увреждане на нервите. След поставянето е възможно да се появят сензитивни нарушения на език (парене, мравучкане, намалена чувствителност) като резултат от увреждането на нервите, които обикновено са преходни, но понякога може да останат за постоянно. Дисгеузия – вкусово нарушение.
 • Кървене. Увреждането на кръвоносните съдове на езика може да доведе до сериозна загуба на кръв.
 • Хиперсаливация. 
 • Трудности при назначаване на рентгенографии. Бижуто може да попречи на стоматологичната грижа, като блокира рентгеновите лъчи.
 • Случайно аспириране или поглъщане. Възможно е след като се разхлаби да бъде погълната или аспирирана част.
 • Увреждане на пародонта. Съществува връзка между пиърсинга на езика и пародонтално възпаление, според две проучвания, представени на EuroPeri9, годишната среща на Европейската федерация по пародонтология. Най-често това са лингвални рецесии на долните фронтални зъби.

                                   

 • Халитоза. Пиърсингът е чудесен плак-ретентивен фактор, което налага стриктна хигиена на мястото.

Ако  пациентът вече има пиърсинг:

 • Незабавно свързване със зъболекар или лекар, при признаци на инфекция - подуване, болка, треска, втрисане, треперене или поява на червени ивици около мястото на пиърсинга.
 • Поддържане на  мястото  чисто и без всякакви вещества, които могат да се съберат върху или около бижуто, като изплакват устата след всяко хранене.
 • Избягване на щракане с бижуто срещу зъбите и стреса върху пиърсинга. Пациентите трябва да са наясно с движението на бижуто, когато говорят и се хранят.
 • Периодична проверка на стегнатостта на бижуто (с чисти ръце). Това може да помогне да не погълне или да се задуши, ако пиърсингът се разкачи.
 • При спортни занимания: сваляне на бижуто
 • Редовни  визити при стоматолог и провеждане на професионална орална хигиена

                                           

Разбира се най-добрият вариант е да  се обмисли премахването на бижутата от устата, преди да предизвикат проблем. Пиърсингът е  допълнителна отговорност за живота, изискваща постоянно внимание и поддръжка.