За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Възпалителните заболявания на гингивата са често срещани сред хората, като причините за появата им са различни в зависимост от засегнатите възрастови групи на населението.

Базалните импланти са бикортикални винтове, които се поставят транскортикално в челюстите с цел бъдещо протезиране. Те имат своите показания, които обаче са твърде ограничени. Mного дентални лекари заради ниската им цена и привидно лесния на пръв поглед протокол, ги използват, като универсален вариант за възстановяване на съзъбието.

Разрушаването на периодонталните тъкани е резултат от възпалителния отговор към бактериите в биофилма. Всеки дентален лекар знае това. Но става по - интересно, когато се опитаме да разберем точно как се случва процесът.

Резюме: 
Цел: Целта на проучването е да се оцени преживяемостта на имплантите „Kontact®“ след една година функционално натоварване. Представените данни са получени при двегодишно проучване на трима дентални специалисти. Задачата е била да се прецени дали фактори, като размер, местоположение (горна или долна челюст), аугментация на тъкани, тютюнопушене и имедиатно натоварване, се отразяват на преживяемостта им.
Методи: 1478 импланта контакт бяха поставени от трима лекари по дентална медицина за период от две години и бяха натоварени според различни протоколи, например – изчакване от три месеца за долната челюст, четири месеца за горната челюст и шест месеца при тези, на които е бил нужен синус лифт. Имедиатно натоварване беше извръшено спрямо консенсуса от Неапол 2006 [15-16]. Хирургичните процедури бяха извършени с или без потапяне на имплантите. Пациентите бяха оценени на няколко етапа - в момента на натоварването, след шест месеца и една година след натоварването, какато и 3 или 4 години при тези, които бяха поставени в началото на изследването. Остеоинтеграция беше оценена по стандартния критерии: радиологична и клинична.
Резултати: От 1478 Контакт импланта, 27 бяха изгубени една година след натоварването, което се равнява на 1.8% от всички поставени Контакт импланта.

Автор: Д-р Мария Димитрова
Дентален център „Света Аполония“, Пловдив

Пародонтитът представлява възпаление на тъканите около зъба, включващ пародонталния лигамент,цимента и алвеоларната кост. Развива се като отговор на (предимно) грам-отрицателни, анаеробни бактерии,които произхождат от устната кухина и се натрупват върху зъбната повърхност като зъбна плака. Домакинът реагира с възпалителен отговор на бактериите в плаката. Дали е остро или хронично, възпалението може в крайна сметка да доведе до загуба на костта,поддържаща зъбните структури.