За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Въпреки, че повечето родители мислят за ортодонтска консултация преди тийнейджърската възраст или по време на нея, то тя трябва да се проведе в много по-рано. Американската асоциация на ортодонтите препоръчва ортодонтските прегледи да станат не по-късно от седмата година на детето.

Защо детето трябва да се прегледа от ортодонт не по-късно от седем години:

 1. Ортодонтите могат да забележат много малки проблеми в растежа на челюстите и пробивът на зъбите, още по време на смесеното съзъбие.
 2. Въпреки че зъбите на детето може да изглеждат прави, може да има проблем, който ортодонт може да види.
 3. По време на прегледа всичко може да е наред. Въпреки това ортодонтът може да забележи отклонение в растежа на дъвкателния апарат, но да препоръча наблюдение и когато има индикация да започне лечение във възраст подходяща за детето. При други случаи ортодонтът може да намери проблем, който да започне да се лекува рано.
 4. Ранното лечение може да предотврати сериозни проблеми при развитието на дъвкателния апарат и може да скъси бъдещо лечение или да го направи по-лесно.
 5. В някои случаи ортодонтите могат да постигнат резултати, които са невъзможни след спирането на растежа на челюстите на детето.
 6. Ранното лечение дава шанс за:
 • Направляване растежа на челюстите
 • Намаляване на риска от травма при протрудирани на предни зъби
 • Коригира вредни навици
 • Подобрява външния вид
 •  Направлява постоянните зъби в по-добра позиция
 •  Подобрява формата на устните

Ранната ортодонтска консултация ще даде най-добрия шанс детето да има здрава и красива усмивка. Тъй като всеки пациент е различен в развитието си, целта на ортодонта е да осигури най-адекватното лечение в най-подходящото време.

Източник: American Association of Orthodontists