За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Сънната апнея е болестта на нашето съвремие. Според проучвания от последните години почти всеки пети мъж страда от някаква форма на сънна апнея. Жените страдат по-рядко от мъжете, като едва всяка десета жена е засегната от болестта, но след менопаузата рискът за двата пола се изравнява. Колкото повече килограми качва и колкото по-възрастен става човек, толкова по-предразположен е да развие сънна апнея. Структурните промени в носа и гърлото като увеличени сливици, увеличен мъжец и т.н., честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, наличието на гастро-езофагеален рефлукс и роднини от първа линия със сънна апнея са фактори, които също повишават риска.

Сънната апнея представлява многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. Последствията от тях са ниско ниво на кислорода в кръвтта и нарушено качество на съня. При дългогодишно боледуване тези отклонения повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и инциденти (инфаркт и инсулт), метаболитни нарушения (захарен диабет, висок холестерол, висока пикочна киселина, затлъстяване) и централно-мозъчни нарушения (висока дневна сънливост, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност, депресия).

Как работят оралните устройства за лечение на апнея на съня?

Терапия с  CPAP (непрекъснато положително въздушно налягане) все още е най-предписваната терапевтична опция за намаляване на симптомите на апнея, но има много различни възможности за лечение на сънна апнея, които са лесно достъпни за пациентите.

Въпреки това, дори при всички възможности и напредък в терапията с PAP, някои хора все още не са в състояние да понасят какъвто и да е вид PAP поради дискомфорт.

Как оралните апарати лекуват сънната апнея?

Оралните уреди, приложени от специализирани в областта дентални лекари, са алтернативно лечение за много пациенти, които не могат да използват или не искат да използват PAP терапия. Те се предлагат в много различни дизайни, но в по-голямата си част обикновено се изработват индивидуално. Основната цел на стоматологичното устройство е  да поддържа дихателните пътища отворени по време на сън, като по този начин предотвратява блокирането на нормалния въздушен поток по време на дишането.

Стоматологичните устройства не са предназначени да заместват PAP терапията за повечето пациенти и те трябва да се третират като резервен план.

Категории:

 1. Мандибуларни (долна челюст) устройства
 2. Устройства за задържане на език

Функции:

 1. Задържат дихателния път отворен, като медиализират леко долната челюст.
 2. Задържа езика по такъв начин, че да се предпазва от западане назад по време на сън, което води до обструкция на дихателните пътища.
 3. Или извършване на двете тези действия едновременно.

Предимства:

 • Ефективно работи за тези, които пътуват много или искат да имат опция без генератор
 • Чудесен за използване във връзка с PAP терапия, особено за тези, които наистина се нуждаят от PAP терапия, но се нуждаят от много високи налягания, за да бъдат ефективни. 
 • По-икономични

Недостатъци:

 • Неудобно за носене.
 • По-малко ефективен при лечение на тежка обструктивна сънна апнея.
 • Може да причини проблеми с темпоромандибуларната става.
 • Индивидуално изработване
 • Може да причинят хиперсаливация (особено устройства за задържане на език).