За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Физическата активност има редица ползи, включително способността й да понижава риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет тип 2 и някои видове рак, изследвания показват, че може също да подобри оралното здраве.

Проучване показва, че хората, които спортуват редовно, имат 54% по-ниска вероятност от развитие на пародонтит в сравнение с тези, които водят заседнал живот.Спортът не се свежда само до физически упражнения, той подобрява стила на живот. Здравословното поведения включват диета в средиземноморски стил, която е с ниско съдържание на рафинирани захари и високо съдържание на фибри, плодове, зеленчуци и ненаситени мастни киселини. По този начин се редуцира консумацията на канцерогенни и кариесогенни храни, и се стимулират естествените защитни механизми на организма. Можем да добавим още изоставяне на вредните навици като тютюнопушене и чест прием на алкохол, които са несъвместими със здравословния начин на живот и имат синергично канцерогенно действие. Тренировките редуцират стреса, а с това и нивата на кортикостероидите.

Работи и по обратния начин

Грижата за зъбите може да помогне да протектирате сърцето си и следователно способността ви да сте във форма и да сте активни. Неотдавнашно проучване на Европейското кардиологично дружество установява, че миенето на зъбите често е свързано с по-малък риск от предсърдно мъждене и сърдечна недостатъчност. Една от възможните причини е, че честото миене намалява количеството на бактериите в гингивалния сулкус или пародонтален джоб като по този начин държи бактериите далеч от кръвния поток.

Но може ли да ни навреди?

Въпреки ползите, които упражненията могат да имат за оралното здраве, тези, които тренират интензивно трябва да вземат под внимание скандинавското проучване, което показва, че тежките тренировки могат да са фактор за развитието на ерозия на емайла.Това се дължи на честия прием на кисели спортни напитки и дишането с отворена уста по време на упражнения, което да доведе до нежелано изсушаване на оралната лигавица. Спортистите могат да противодействат на тези ефекти, като изберат водно-електролитен разтвор и като се стремят да дишат със затворена уста.