За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Децата с цепки и техните родители са изправени пред редица трудности свързани с този вроден дефект. Една от тях е храненето, което е от изключителна важност за развиващия се и растящ детски организъм. Рационалното хранене трябва да отговаря количествено и качествено на възрастовите нужди.

При кърмене, бебето поставя езика между алвеоларните гребени и създава улей и отрицателно въздушно налягане, което заедно с предно-задните движения на долната челюст и притискането да майчиното зърно към небцето, придвижват кърмата. Кърменето и храненето на деца с цепки е предизвикателство и налага някои модификации и употреба на помощни средства.

Цепки на устната

Бебета родени с цепки на устната обикновено се хранят безпроблемно, защото областта на дефекта се обтурира от тъканите на гърдата, но за улеснение може да използват шишета с широка основа.

Цепки на небцето

При тези деца е затруднено създаването на отрицателно налягане и засмукване, поради комуникацията с носната кухина. Храненето от шише и кърменето отнемат много време и енергия. Те са неефективни и детето може да започне да губи от теглото си.

Съвети за хранене и употреба на специално предназначени бутилки и биберони:

-биберон с еднопосочен клапан, който да сведе до минимум поглъщането на въздух и да увеличи компресията

-мека бутилка, която може да се компресира по време на храненето

-специални биберони с по-дебела палатинална част или плоска такава

-хранене  в спокойна и тиха среда

-няколко почивки за оригване

-продължителност до 20-30 минути. По-дългите хранения означават, че бебето ще използва твърде много енергия

-хранене в полуизправено положени

-обтуратори, които се изработват по индивидуален отпечатък

-лъжица-обтуратор

-начало на прием на твърди храни на възраст между четири до шест месеца. 

Лечението на тези вродени дефекти е дълъг и сложен процес, който се води от мултидисциплинарен екип.