За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Когато предписвате лекарства на бременната пациентка, изберете най-безопасното лекарство и предпишете минималната необходима продължителност и дозировка.

FDA  дефинира пет категории, които могат да се използват при вземане на решения за това кои лекарства да се предписват:

Категория А:

При клинични изпитвания върху хора, лекарството е било използвано от бременни жени, и впоследствие техните деца не са имали никакви проблеми, свързани с използването на лекарството от техните майки.

Категория B:

Няма добри клинични опити върху хора. Но при проучвания върху животни, бременни животни са получили лекарствения продукт, като впоследствие бебетата им не са показали никакви проблеми, свързани с лекарството.

Категория С:

Няма добри клинични опити върху хора. При проучвания върху животни, бременни животни, които са били третирани с лекарството, са родили някои бебета с проблеми. Въпреки това, понякога лекарството може да помогне на майката и бебето повече, отколкото може да им навреди.

Категория D:

Проучванията при хора и други доклади показват, че при бременни жени, при които се използва това лекарство, някои от бебетата се раждат с проблеми, свързани с лекарството. Все пак, в някои сериозни случаи лекарството може да помогне на майката и бебето повече, отколкото то може да им навреди. 

Категория X:

Изследвания или доклади върху хора или животни показват, че майките, използвали лекарството по време на бременност, могат да родят деца с проблеми, свързани с лекарството. Няма ситуации, когато използването на лекарството може да помогне на майката или бебето достатъчно, за да си струва риска от приема му. Тези лекарства никога не трябва да се използват от бременни жени.

 

Ацетаминофенът може да бъде един от по-безопасните аналгетици, които да се използват по време на бременност, при условие че дозировката е достатъчно ниска, за да се сведе до минимум хепатотоксичността. Ацетаминофен комбинирани лекарства може да се обмисли, ако ацетаминофен сам по себе си е недостатъчен.Codeine има потенциални проблеми с хипо- и хиперметаболизъм.Опиоидите трябва да бъдат ограничени до краткосрочна употреба по време на бременност. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) не се предписват рутинно по време на бременност и употребата трябва да бъде ограничена до 48 до 72 часа и само през втория триместър. 

Обикновено антибиотиците, използвани в стоматологията, се считат за безопасни (в сравнение с риска от липса на лечение) за здрави бременни жени, без други противопоказания.

Пеницилините и цефалоспорините преминават свободно през плацентата, като до момента не са описани неблагоприятни ефекти върху плода. Трябва обаче да се има предвид рискът от алергични реакции при бременната.

Макролидите поради големината на молекулата им преминават трудно през плацентата и затова се използват широко при бременни.

Аминоглюкозидите имат токсичен ефект върху слуховия апарат, бъбреците и черния дроб на плода и това ограничава употребата им.

Тетрациклините имат неблагоприятен ефект върху костите и зъбния емайл на плода и не бива да се използват.

Максималните дози на анестетика трябва да бъдат намалени по време на бременност. Анестетиците с по-продължително действие могат да осигурят по-голям риск за плода, отколкото по-кратко действащите анестетици.Когато избирате  локален анестетик, помислете за избора на категория:

Категория B: Лидокаин, Прилокаин или в комбинацията.Лидокаинът е най-често използваният локален анестетик.Смята се, че епинефринът е по-безопасен вазоконстриктор, в сравнение с левонордефрин.

Категория С: Articaine, Bupivacaine, Mepivacaine

Употребата на медикаменти по време на бременността при спазване на съответните правила на администриране, не само няма да навреди на майката и плода, но може да предотврати животозастрашаващи състояния.

 

източници: Dental Management of the Pregnant Patient,Christos A. Skouteris,John Wiley & Sons;Dentistry and the Pregnant Patient, Daniel Ninan, Bates D. Mores, M.D.