За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Параклиничните изследвания са ключови при поставянето на диагнозата, за да може да извлече максимално от тях, клиницистът трябва да е запозна с възможностите, приложението, цената и изпълнението на съответния метод. Изброили сме някои от основните методи в образната диагностика и кратка описателна част, която би ви била от полза.

CBCT

(разновидност на конвенционалната CT)

·         3D образ

·         Рентгеново лъчение - общата доза радиация е по-ниска от конвенционалните СТ, но по-висока от тази при  OPG

·         Цена – достъпна

·         Бърз метод

·         Подходящ при визуализиране на: патологични процеси в областта на глава и шия ( тумори, кисти), фрактури, ретинирани зъби и планиране на импланти. Подходящ за костни и зъбни структури.

ЯМР

·         3D

·         Използва силни магнитни полета, без рентгенови лъчи

·         Относително безопасно с минимални странични реакции

·         Цена – скъп метод

·         Подходящ за визуализиране на меки тъкани

·         Забранява се внасянето на подвижни метални предмети и бижута, това е особено важно за пациенти с пейсмейкър, протези и други.

·         Контрастно вещество (парамагнитна контрастна субстанция) с цел постигане по-ясен образ. 

 

PET

·         Функционално изображение

·         Откриване или измерване на промени във физиологични дейности като метаболизъм, кръвен поток, регионален химичен състав и абсорбция още преди дори да са настъпили морфологични изменения

·         Бавен метод

·         Инжектиране на радиофармацевт

·         Визуализиране на лимфни възли, тумори и метастази

Мед. Ултразвук

(сонография)

·         Създаването на изображение от звук се извършва в три стъпки – създаване на звукова вълна , получаване на ехо и интерпретацията му

·         Безвреден

·         Бърз метод

·         Цена – относително ниска

·         Структури на шията, включително щитовидна жлеза, слюнчени жлези, лимфни,за изобразяване на тумори, сиалолитиаза и възпалителни процеси