За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

След екстракция на мъдрец е възможно да възникне затруднение при преглъщане и отваряне на устата, ето защо сме подбрали няколко съвета при хранене, които да направят постоперативния период на пациентите по-комфортен.

Храни, които пациентите могат да консумират:

 1. Супите са чудесни след операцията, защото са лесни за консумация, обикновено богати на хранителни вещества и ви поддържат хидратирани. Трябва да се консумират  хладки или студени!
 2. Подобно на супите,  бульоните са отличен източник на подхранване след стоматологична хирургия.Те са не само вкусни, но съдържат и разнообразие от витамини и минерали. Освен това бульоните са чудесен начин да останете хидратирани, ако се опитвате да пиете достатъчно вода.
 3. Киселото мляко е пълно с протеини и различни минерали, които могат да подпомогнат възстановяването след орална хирургия. Кремообразната му текстура и студената температура могат да бъдат доста успокояващи.
 4. Картофеното пюре ви позволява да консумирате много хранителни вещества и енергия само за няколко хапки, което е чудесно, ако все още изпитвате затруднения при движение на долната челюст.
 5. Бърканите яйца осигуряват пълноценното хранене на яйцата в лесна за консумация форма. .
 6. Банановият сладолед е здравословна алтернатива на обикновения сладолед и може да облекчи болката в устата, след екстракцията.
 7. Авокадото е много питателна и богат източник на витамин К, витамин С и калий .Интересното е, че проучване на животни установи, че авокадото може да ускори процеса на зарастване на рани. Въпреки че това изследване не показва дали авокадото ускорява зарастването на рани при хората, откритията са обещаващи
 8. Smoothies - чудесен начин да повишите храненето си, когато се борите да ядете твърда храна.Те са лесни за консумация и много гъвкави, тъй като можете да коригирате съставките в коктейли според вашите вкусове и да отговарят на вашите хранителни изисквания.
 9. Хумусът е чудесен източник на здравословни мазнини, витамини, минерали и протеини. Това го прави отлична храна за някой, който току-що е извадил зъбите си. 
 1. Тиквите са питателни, вкусни и лесни за поглъщане. Витамините в тиквите също могат да насърчават имунитета, което от своя страна може да подобри зарастването на рани. 
 1. Сьомгата е вкусна риба, богата на омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за намаляване на възпалението, което от своя страна може да насърчи заздравяването на рани.

 

Храни, които трябва да се избягват след екстракция

 • Пикантни храни: Може да причини болка и дразнене.
 • Хрупкави и ронливи храни: Храни като чипс и бисквитки могат да се настанят в областта на раната и да нарушат заздравяването.
 • Повечето зърнени култури и семена: Могат да попаднат в раната и да нарушат заздравяването.
 • Дъвчащи храни: може да увеличи риска от ухапване на бузата, устните и езика, особено скоро след операцията, и преди да е отминал анестетичният ефект
 • Използването на сламка – при засмукване е възможно да се наруши формираният коагулум, което увеличава риска от развитие на сух алвеолит.
 • Горещи и топли храни и напитки