За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Дъвката не е предназначена да се поглъща, но може ли  да остане в тялото ни в продължение на  години?

Винаги са ни казвали да НЕ поглъщаме дъвка, но колко може да ни навреди това?


От какво е направена дъвката?

Още 4000 – 3500 г. пр. Хр. брезова смола била употребявана за залепване на счупени керамични съдове и върхове на стрели. Археолозите смятат, че хората през неолита са използвали и антисептичните и свойства-дъвчели са я, за да лекуват инфекции на устната кухина.

 Съвременните дъвки са съставени от гумена основа, подсладители, пластификатори, оцветители и аромати, както и твърдо прахообразно покритие.

 

Какво се случва, когато погълнете дъвка?

Въпреки че не е вярно, че дъвката ще остане в тялото ви в продължение на  години, вярно е, че синтетичната част от нея не е смилаема. Дъвката рядко остава в тялото ви повече от седмица. Това е така, защото стомахът периодично изпразва съдържанието си в тънките черва, а от там в дебелото черво и накрая то напуска организма .Очевидно  дъвката преминава през тялото ви, както всяка друга храна, но тя е по-трудна за храносмилане.

Разрушавайки мита, че дъвката ще залепне по вътрешностите ви по същия начин, по който би се залепила към бюрото, лепкавата субстанция в крайна сметка ще излезе от тялото.

Няма конкретна времева рамка, тъй като перисталтиката на храносмилателната система е индивидуална.

  

Опасно ли е поглъщането на  дъвка?

Регулярното поглъщане на дъвки може да доведе до безоар - маса от несмилаем материал, който потенциално може да доведе до запушване на червата (трихобезоарът е топка от косми, резултат от честото поглъщане на коса).

Дъвката има чудесно кариес протективно действие, но няма никаква хранителна стойност и нейното умишлено поглъщане би било нелогично.