За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Диагностика

  • Анамнеза – лекарствен пример, който да е потенциален тригер, тютюнопушене, прехапване, диети, стресови ситуации, сексуална история, настинка или грип,алергии, хормонален дисбаланс и други.
  • Физикален преглед - огледът и описанието на лезиите(вид на обривния елемент, дълбочина,брой,локализация, поява) могат да са достъчно информативни.
  • Параклинични и лабораторни тестове:
  1. Микробиологично изследване – натривка от мястото
  2. Цитологично изследване - отстраняване на клетки за по-нататъшно изследване
  3. Вирусологична диагностика
  4. Кръвни изследвания
  5. Алергологични тестове

Лечение

Лечението на стоматита зависи от неговата етиология.

Алергия: Ако е причинена от алергична реакция, тогава лекарят ще се опита да идентифицира алергена, с цел прекъсване на контакта с него и отстраняване на последиците.

Инфекция: Стоматитът, причинен от инфекция, може да изисква специализирано лечение  в зависимост от причинителя (антибиотична терапия, противовирусни средства – Acyclovir, Valacyclovir.

Заболяване: Ако конкретно заболяване причинява стоматит,  стремежът на клинициста е насочено към идентифицирането и лечението му.

Хранителен дефицит: Установяване и лечение с лекарствени средства или диета, добра хидратация

Отслабена имунна система:имуностимулатори и имуностимулатори(Imudon, Isoprinosine)

Общоукрепваща витаминотерапия B1,B2,B6,B12,A,C

Борба с хроничната ксеростомия

Спазване на добра орална хигиена

Локално лечение

Средствата за локално приложение аплицирани директно върху лезията, помагат за намаляване на болката и ускоряване на заздравяването. Видовете локално лечение включват:

Кортикостероиди за локално приложение:  Тriamcinolone ,често изплакване, те имат за цел да премахнат симптомите, за да позволят на човека да се храни, приема течности и да говори без болка или дискомфорт.

Антибиотици за локално приложение: Обикновено те са под формата на гел или разтвор за изплакване и имат противовъзпалителни и антибиотични свойства.

Локални анестетици: lidocaine(Calgel, Dentinox) ,предлаган предимно по лекарско предписание, които пацинетите могат да прилагат директно върху лезиите за временно облекчаване на болката.

Противовъзпалителни средства:Tantum verde

Адхезивни бази: Solcoseryl

Вода за уста съдържаща Chlorhexidine