За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Стоматитът, общ термин за възпалена устна кухина, може да наруши способността на човек да яде, говори и спи. Стоматитът може да се появи навсякъде в устната кухина в зависимост от областта, която ангажира, се разделя на: cheilitis, glossitis, gingivitis и pharyngitis.

Едни от най-честите стоматити са:

Canker sore или афтозна улцера е единична бледа или жълта улцера с червен външен пръстен или група от такива язви в устната кухина, обикновено по бузите, езика или устните. Етиология:не е известна точна причина за появата на афтозните улцери, но много фактори могат да допринесат за развитието им, като медикаменти, травма,недохранване, стрес, бактерии, вируси, недоспиване, внезапна загуба на тегло, някои храни(картофи,цитрусови плодове,сирене, ядки и други). Може да се свърже и с временно отслабване на имунната система във връзка с настинка, грип,хормонални промени, дефицит на витамин В12 или фолиева киселина.Тук е мястото да се спомене и генетичната преиспозиция и автоимунният характер.

Основните характеристики на лезиите са следните:

  • Остра, краткотрайна болезненост с продължителност между 4-14 дни;
  • Тендениця за многократна поява;
  • Не са придружени с треска;
  • Лезиите не конфлуират и не са заразни;

Cold sores, fever blisters или херпесен стоматит е представен от мехури пълни с течност, които се появяват върху или около устни и рядко по гингивата. След спукването на мехурчето, зоната изсъхва и се покрива с жълтеникава круста. Появата им се предшества от дискомфорт или парене в областта. Етиология: причинява се от herpes simplex virus тип 1. Веднъж настанил се в организма, върусът остава в латентно състояние и може да бъде реактивиран от: стрес, травма, хормонални промени (менструация) или соларна радиация.

Характеризират се с:

  • Продължителност 5-7 дни;
  • Обикновено болезнени;
  • Понякога се придружава от грипоподобни симптоми;
  • Много заразни от спукването на мехура до пълното оздравяване;
  • Повторна поява в същата зона;
  • Освен че се разпространява между хората, може да се разпространи и до други части на тялото на носителя като очите и гениталиите;