За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Съществува широк спектър от избелващи продукти за дома и стоматологичните кабинети.Всички те включват поставяне на гелове или разтвори, съдържащи пероксид , в контакт със зъбите. За да избели зъбите, пероксидът трябва да може да проникне в структурата на зъба и да окисли цветните съединения в дентина. За съжаление красотата идва с цена, много пациенти, подложени на избелващи процедури, базирани на пероксид, се оплакват от избелваща чувствителност (Bleaching Sensitivity). Mоже да се появи болка в здрави интактни зъби. В момента механизмът на ноцицепторната активация при избелване е неизвестна. По-често срещана форма на зъбна болка-чувствителност към дентин (DS) възниква, когато дразнители като студена или тактилна стимулация се допират до зони на открит дентин в иначе здрави зъби.Тъй като много аспекти на симптомите на BS и DS се различават, има хипотеза, че механизмът на генериране на болка се различава за тези две състояния.

Възможно е при избелване да има известен дискомфорт с кратка продължителност и временен характер, но това не се свързва с увреждане на зъбните структури, за което пациентът трябва да бъде предупреден. Ако бъде забелязана продължителна чувствителност на зъбите, е желателно да бъде направен контролен преглед. 

Мерки за редуциране на чувствителността при избелване:

Избягване на екстремни температури

Един от най-добрите начини за минимизиране на дискомфорта е да се консумират напитки със стайна температура веднага след избелването. Изключително горещите или изключително студените напитки могат да причинят болезнена чувствителност. Друга опция е прием през сламка. Избягване и на прием на храни и напитки съдържащи киселини.

Приложение на продукти с по-ниски нива на пероксид и по-кратки срокове за приложение

Като общо правило, ако се появи чувствителност при избелване, то е препоръчително използването на продукти с по-ниска концентрация на пероксид (около пет до шест процента) и по-кратко време на приложение (пет до десет минути приложение). 

Реминерализиращи средства

Нанасяне от пациента на количество GC MI Paste Plus, всяка вечер преди лягане след измиване на зъбите. Ако апликацията в продължение на месец се извърши преди избелването, това ще намали белите петна и също така ще намали всички съществуващи симптоми на цервикална дентинна свръхчувствителност. Не се изключва и аплицирането на продукта в хода на избелването, при поява на болка, която налага отлагане на следващата избелващата процедура.

Паста за чувствителни зъби и десензитайзер

Марки като Sensodyne или Colgate (rapid relief) са разработени специално за тази цел и работят наистина добре.Препоръчва се четкане бавно и внимателно  два пъти на ден и трябва да се забележите намаляване на чувствителността.

 "Избелване с мярка"

ТЗТ имат определени характеристики, чрез виталното избелване може да се достигне до индивидуалния максимум на зъбите на даден пациент, независимо че резултатът може и да не го удовлетворява.Видима промяна в цвета се постига по-лесно при жълтеникавите, отколкото при сивеещите зъби. В желанието си за искрящо бяла усмивка, някои пациенти пренебрегват дадените инструкции и предприемат по-агресивен подход по отношение на продължителността, интервалите и процента на продукта.