За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Резорбцията е вид зъбно нараняване или дразнене, което причинява загуба на част от ТЗТ. Състоянието често започва от външната страна на зъба и се движи към ендодонциума.В допълнение към загубата на ТЗТ, можете да се наблюдават още едем и промяна в цвета на зъба, но те се проявяват рядко.

Какви са видовете резорбция?

Резорбцията на зъбите се класифицира като вътрешна и външна, в зависимост от това къде започва. Външната резорбция често се забелязва по-лесно от вътрешната, тъй като тя се появява на повърхността на зъба.

Вътрешна

Вътрешната резорбция засяга вътрешността на зъба. Тя е много по-рядка от външната резорбция и най-често засяга мъжете. Често се среща и при хора, които са претърпели обширна орална операция или имплантиране на експулсиран зъб.Много хора не знаят, че имат вътрешна резорбция, защото протича безсимптомно. Зъболекарите най-често откриват вътрешната резорбция чрез рентгенови снимки, направени по време на рутинен зъболекарски преглед.На рентгенографията се наблюдават слаби сенки ангажиращи и ендодонта.

Външна

Външната резорбция е много по-често срещана от вътрешната. Тя може да засегне както цимента, така и дентина. Резорбцията, засягаща корените на зъба, може да се наблюдава на рентгенови снимки като съкращаване на дължините на корените и изравняване на кореновите върхове или като нарушаване на контура на външната коренова повърхност.

От какво се причинява резорбцията?

Най-честите причини са:

  • Травма
  • Невитално избелване
  • Инфекция
  • Неекзактно ендодонтско лечение
  • Ортодонтско лечение
  • Обемен процес (тумор, киста)
  • Ретиниран зъб
  • Астма
  • Алергии
  • Алкохолизъм

Точните причини за резорбцията на зъбите обаче не са добре изяснени.

 

Какви са симптомите на зъбна резорбция?

Резорбцията на зъбите невинаги представя ясен набор от симптоми. В много случаи пациентът може да не я забележи в продължение на години. С напредване на  резорбцията, симптомите често се развиват като:

- болка

- тъмно или розово оцветяване

- подуване и зачервяване на лигавицата

- зъби, които лесно се фрактурират

- подвижност