За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Този тип акне включва всякакви проблеми с кожата поради натиск, триене или разтягане (механично дразнене). Различава се от другите видове акне (като пъпки, които се появяват около менструалния цикъл, които са хормонални), защото се среща само в области, където маската или друго защитно средство са в контакт с кожата.

Носенето на маски, съчетано със стреса от пандемията, създава среда, богата на влага, за размножаване на бактерии и други организми.

Подобно акне имат и спортисти носещи различни омекотяващи и защитни средства около брадата и челото. Пациентите с екстраорални апарати също се срещат с този проблем.

Топлото и влажно време през летните месеци може да направи акнето  особено неприятно. Комбинацията от действието на потните и мастните жлези и влага от дишането под маската може да запуши порите.

През студените месеци кожата е суха и лесно ранима, контактът с предпазното средство може да наруши целостта й и да я направи податлива на бактериални инфекции.

Как да предотвратим развитието на Maskne?

1.Измиване на лицето преди поставянето и след свалянето на маската.

2.Нанасяйте редовно хидратиращи кремове, които да създадат допълнителен защитен филм.

3.Ограничете грима под маската, който може да се превърне в допълнителен иритант.

4.Маската да бъде мека, чиста, памучна и суха.

5.Ако използвате маската си многократно, то поне я оставете на проветливо, открито и огряно от слънце място.

Маските и шлемовете са неразделна част от денталната практика и създават предпоставка за развитието на Maskne.