За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

 Ето някои храни и напитки, чиято консумация, няма да замести кабинетното избелване, но ще подобри вида на усмивката ви.

Твърдите зеленчуци като карфиол и броколи имат избелващ ефект, когато ги консумирате сурови. Те са трудни за дъвчене, така че докато ги смилате, зеленчуците премахват  петната от повърхността на зъбите. И колкото по-дълго дъвчете, толкова повече слюнка се отделя.

                                       

Ягодите съдържат  киселини, които помагат за превръщането на въглехидратите в енергия , както и могат да разтворят петна от повърхността на зъбите. Има много начини за възползване от избелващия ефект на ягодите, включително да ги раздробявате и смесвате със сода за хляб, за да образувате избелваща паста, с която да измиете зъбите си. Изплакването на устата с флуор веднага след това, спомага за премахването на останалата киселина и укрепването на зъбите.

 

Включване на повече млечни продукти в ежедневната  диета за по-бяла усмивка. Освен кариес протективния ефект, сиренето има допълнителен избелващ ефект, тъй като съдържа млечна киселина, която помага за разтваряне на петна по повърхността на зъбите. 

 

В структурно отношение семената и ядките действат като ексфолианти за вашите зъби с абразивната си текстура.

Ананасът съдържа бромелайн, ензим, често използван за намаляване на възпалението. Този ензим работи за разрушаване на протеините на повърхността на емайла, правейки зъбите по-блестящи от преди.

 

Макар че няма да ви помогне за дъха, лукът съдържа серни съединения, които предпазват от натрупването на плака. Ако искате да извлечете ползите от този зеленчук, трябва да го консумирате суров.

 

Целината (заедно с морковите) има изключително високо съдържание на вода, което укрепва венците  и измива остатъците от храна. Твърдата структура на целината позволява механично да отстранява петната от повърхността на емайла, когато се яде сурова.

 

Храни и напитки оцветяващи зъбите 

Кафето, чаят и содата променят pH баланса на устата ви и увреждат повърхността на емайла. Содата е особено опасна, тъй като нейното изключително високо съдържание на захар и карбонизация, може да ерозира емайла. Ако тези напитки са ежедневно удоволствие, то е препоръчително да приемате много вода, за да ги отмиете или дъвчете хрупкави зеленчуци, за да насърчите потока на слюнката, което също помага за премахване на петна. Освен това се заредете със сламки за пиене. 

 

Ако се наслаждавате на чаша или две червено вино на вечеря, вероятно сте забелязали тъмни петна по зъбите веднага след това. Наситено червеният цвят на виното, заедно с неговите танини, се прикрепват към повърхността на зъбите, оцветявайки емайла. За да уравновесите този нежелан ефект, опитайте да комбинирате червеното вино с любимото ви  сирене.

 

Тъмните течности като балсамов оцет, соев сос и други могат да придадат на зъбите лилав оттенък. За вкусна алтернатива, която помага на зъбите да блестят по-ярко, се стремете към по-леки подправки като оризов оцет или зехтин.

 

Доматените сосове правят зъбите ви уязвими към оцветяване поради яркочервения си оттенък и естествено високите нива на киселинност. Комбинирането на сосове за макаронени изделия с  абразивни зеленчуци,като броколи или карфиол, може да ви помогне да защитите зъбите си от оцветяване.