За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Денталните лекари са установили зачестяване на случаите на пукнатини в зъбите през 2020 г., вероятно свързани със стреса, причинен от COVID-19, но как влияе пандемията на устната хигиена на пациентите?

Има ли повод за притеснение? Неотдавнашно проучване установява, че 41% от възрастните американци съобщават за симптоми на тревожност и депресивни разстройства през 2020 г. в сравнение с 11% през 2019 г.  Това е важно, тъй като депресията и други проблеми с психичното здраве могат да бъдат свързани с пренебрегване или влошаване на здравето на устната кухина. Проучване от 2018 г. на субекти на възраст 65 и повече години, например, установява, че колкото по-високи са показатели за депресия на пациента, толкова по-вероятно е той или тя да има по-голям брой липсващи или разрушени зъби. Въпреки това, що се отнася до устната хигиена на пациентите, може да има причина за оптимизъм. Въпреки че депресията и работата от вкъщи по време на пандемията са станали нещо обичайно (което за някои би могло да допринесе за пренебрегване на личната хигиена), изглежда други използват времето, за да подобрят реално устната си хигиена. Според неотдавнашна анкета сред възрастни над 18 години, 77% от анкетираните съобщават, че от март до октомври 2020 г. са миели два пъти на ден или повече, в сравнение с по-ниския процент малко преди Световната здравна организация да обяви огнището за пандемия. И в сравнение с 68%, които съобщават за четкане два пъти дневно през 2019 г. Анкетата също така разкрива слаб прогрес и при използването на вода за уста и почистването с конци.Като се има предвид вероятността пациентите да попаднат от двете страни на спектъра, винаги е разумно да се напомни на пациентите за важността на редовното четкане и почистване с конец. За щастие, поне за някои изглежда пандемията ги подтиква да създадат по-здравословни навици за грижа за устната кухина.

Друго нещо, което прави впечатление през пандемията е нарастващият брой пациенти с оплаквания от пукнатини или фрактури на зъбите. Корона вируса не отслабва здравината на ТЗТ, а нарастващото безпокойството стои в основата. Напрежение и стреса покрай пандемията водят до появата на парафункции като брусизъм и бруксомания. Друга причина за тяхната поява е неправилната поза, която може да провокира болки в гърба и врата.

CNN Health съобщава още за зачестяване на случаите на мигрена, херпес, маскне  и карантинна умора.