За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Стресът от финалните изпити, представянето на случаи и интервютата вече е зад гърба ви и мисълта да кажете на хората, че сега сте „истински“ зъболекар, изглежда като сладък идеал. Въпреки това не е много дълго, преди да се сблъскате с дълъг списък от пациенти. Изведнъж ви се иска да сте отново в университета. Зоната на комфорт изчезна. Но не изпадайте в паника! Всъщност не е толкова лошо, това е просто страхът от неизвестното.

 

Продължавай да учиш

Дипломата е само първата стъпка от учебния процес  през целия живот! Налични са огромно количество учебни групи, лекции, курсове и конференции, така че имате избор. Може да се насочите към курсове в определена област в  която искате да се развивате.

Не пропускайте пародонталните заболявания

Пародонтитът е безболезнен, докато пациентът се оплаче, че не сте го диагностицирали / лекували! Лечението на пародонталните заболявания е продължително и изисква специални познания и не се свежда до еднократно почистване на плака и зъбен камък.

Пазете се от оклузията

Доброто разбиране на оклузията е от съществено значение за осигуряване на оптимално здраве. Повечето зъболекари обаче биха се съгласили, че обектът на оклузията е изпълнен с противоречия и объркване. Уверете се, че възстановяването е в съответствие с настоящата оклузионна схема на пациента, в противен случай дори една обтурация може да доведе до проблеми засягащи дъвкателния комплекс. Пазете се от нарушения засягащи ТМС и изтриването на зъбите.

Разберете как работи общата практика

В учебната програма не е изчерпателно застъпено как действително работи общата практика, стратегиите за управление, които трябва да се прилагат, както и протоколи и изисквания. Положете усилия, за да разберете повече за всичко това, ако някога обмисляте  да стартирате собствена практика.

Направете план за кариера

Опитайте се да започнете да получавате груб план за това къде искате да бъдете, например, след 5 години. Този план може да се промени по пътя и е добре да запазите възможностите си отворени, но всеки план за кариера повишава мотивацията ви и помага да управлявате живота си по-добре! Говорете с възможно най-много хора и разберете как са постигнали това, което имат, какво ги движи.

Мрежа

Мрежа лице в лице. Това е цифрова ера и има изкушение в нашата мрежова епоха да мислим, че професионалните взаимоотношения и идеи могат да бъдат разработени чрез имейл. Напротив, творчеството и производителността произтичат често от спонтанните взаимодействия лице в лице. Посещението на национални и местни срещи и социални събития е чудесен начин за свързване и запознаване с нови хора от нашата професия.

Наслаждавайте се

Няма значение колко обичате професията, просто не можете да оцелеете при диета от обтурации, коронни препарати и базирани на доказателства практики! Припомнете си всички онези неща, които сте направили през студентските си години:спорт, хобита и т.н.. Дори и да не сте, сега е подходящ момент да започнете. Балансирайте живота и ума си и ще се почувствате по-добре, когато получите възможност да се изключите!

Като млади лекари по дентална медицина трябва да приемате всички предизвикателства и да се възползвате от всяка възможност, която ви попадне, позволявайки си да процъфтявате в това, което можем да наречем много полезна кариера!