За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

В поредица от няколко статии ще разгледаме СТЪПКА ПО СТЪПКА настройките,оборудването,формата и видовете дентални снимки, от които се нуждаете, за да правите невероятни дентални снимки във всекидневна си практика.

 

ЗАЩО НИ Е НЕОБХОДИМО ДА ВЛАДЕЕМ ДЕНТАЛНАТА ФОТОГРАФИЯ?

топ 3 причини: 

  • Лабораторна комуникация - за да подобрите комуникацията с вашата дентална лаборатория. Неточният избор на нюанс е една от основните причини за корекция на конструкциите, което ще струва на практиката ви безценно количество време за стол.
  • Образование на пациентите - ще се изненадате колко благодарни ще бъдат пациентите, ако отделите време да им покажете снимки на зъбите си като инструмент, с който да обясните диагнозата си и да подкрепите плана си за лечение. Не е неразумно пациентите да се съмняват в нашите планове за лечение, ако са имали лоши стоматологични преживявания в миналото.Използвайте стоматологичната фотография като образователен инструмент, който ще ви помогне да се откроите като лекар, който се грижи за тяхната работа.
  • Стоматологичен маркетинг - Всеки ден потребителите купуват продукти чрез фотография и видео. Същото е и в стоматологията. Невероятните преди и след снимки на порцеланови фасети ще направят разлика между някой, който избере вашата дентална практика или отиде при зъболекаря от другата страна на улицата. Ако разбирате как да работите с настройките на денталната фотография и как да използвате светлина за заснемане на красиви изображения от работата си, тогава ще получите признание в общността си  

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  ЛИ Е ПОСЕЩЕНИЕТО НА КУРС ЗА ДЕНТАЛНА ФОТОГРАФИЯ?

Курсовете по дентална фотография са невероятно полезни за тези, които не знаят откъде да започнат. Но това не означава, че не можете да започнете ОЩЕ ДНЕС и то САМИ. Предимно чрез дентални блогове и видеоклипове в YouTube, можете да получите салидна информация и желание от Ваша страна можете да постигнете много добри резултати.Най-добрият начин да се научите е чрез приложение. Поставете си цел да правите минимум 2 снимки на ден.

  

ФОРМАТ ЗА ИЗОБРАЖЕНИЕТО

Повечето камерни системи са създадени за съхранение на изображения във формат на  (JPEG). Изображенията са компресирани, но този формат обикновено се счита за идеален за ежедневна употреба, тъй като представлява приемлива комбинация между размера на файла и качеството на изображението. Някои практикуващи обаче предпочитат да запазват изображенията във формат RAW, тъй като данните са некомпресирани и цифровият еквивалент на отрицателен, произведен от 35 мм филмова камера. В сравнение с JPEG файлове, RAW форматът предлага максимално съхранение на информация за бъдеща обработка, въпреки че това изисква значително повече пространство за съхранение на цифровата карта и компютъра.

Добра политика е никога да не променяте изображения (различни от яркостта / контраста или изрязването / въртенето) по начин, който може да представи погрешно реалността или да фалшифицира резултатите. Подобно погрешно представяне би се считало за неетично, ако не бъде разкрито по подходящ начин. Препоръчва се също така оригиналните изображения да се съхраняват в папка и да бъдат етикетирани с името, датата и „оригиналните снимки на пациента“. Тези изображения никога не трябва да бъдат променяни по никакъв начин, въпреки че могат да бъдат дублирани, ако се желае незначително редактиране (както е описано по-горе). Тези променени изображения трябва отново да бъдат запазени като „редактирани снимки“, идентифицирани с името и датата на пациента.