За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Три основни точки, които трябва да вземете предвид при заснемането на страхотни дентали снимки на кострукциите ви, било то в кабинета или зъботехническата лабораторията.

В тази статия накратко ще представим с какво трябва да внимавате, за да могат снимките ви да са с  такова качество, че да можете да ги представите и публикувате без колебание. Можете да използвате снимките като част от клиничен доклад, публикуван в специализирано списание или в интернет. Или може да искате да ги покажете на лекции и беседи и да ги споделите с колегите си.

 1. Работно място 

Ако е възможно, задайте специално работно пространство за заснемане на вашите снимки.Монтирайте камерата си на статив, за да гарантирате, че всяка стъпка винаги се прави от един и същ изглед.

Съвети:

·      Преди да започнете снимките, изберете цвета на фона (светъл или тъмен) - в зависимост от предназначението на снимките.

·      Използвайте кадифена повърхност за черен фон.

·      Оставете малко пространство между детайла и фона, за да избегнете смущения в сянката. 

2. Настройки на камерата

 Използвайте ръчен режим, когато е възможно, за да получите ефективни и последователни резултати.Съвети:

·      Изберете малка бленда, напр. 22 или 32 (в зависимост от обектива). Това ще ви осигури голяма площ, където можете да имате цялото си изображение във фокус (дълбочина на полето).

·      Изберете кратко време на експозиция - напр. 1/125 сек. По този начин можете да сведете до минимум ефекта от съществуващата околна светлина върху вашите снимки.

·      За най-добро качество ISO стойността трябва да е възможно най-ниска - ISO 100 или около това ще бъде добре, в зависимост от вашата камера.

 3. Предотвратете навлизането на прах във вашата камера

 Праховите частици, които влизат във вашата камера и се установяват върху вашия сензор, ще оставят тъмни петна върху вашите снимки. Шлифоването и шлайфането причинява натоварването с прах да бъде особено високо в зъботехническата лаборатория. Поради това трябва да вземете някои превантивни мерки:

 ·      Съхранявайте фотоапарата си в среда без прах (шкаф, чанта за камера).

·      Никога не оставяйте  камерата си без обектив или капачка на тялото.