За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Стресът от финалните изпити, представянето на случаи и интервютата вече са зад гърба ви и мисълта да кажете на хората, че сега сте „истински“ зъболекар, изглежда като сладък идеал. Въпреки това не е много дълго, преди да се сблъскате с дългия списък от пациенти. Изведнъж ви се иска да сте отново в университета. Зоната на комфорт изчезна. Но не изпадайте в паника! Всъщност не е толкова лошо, това е просто страхът от неизвестното.


  1. Бъдете уверени в себе си

Ако човек постоянно не наднича през рамото ви, може да се чувства страхотно, но може да бъде и обезсърчаваща мисъл, че трябва да започнете да вземате решения за себе си. Доверието ви ще се натрупва бавно. Опитайте се обаче да бъдете уверени от самото начало, имайте вяра в това, което сте научили като студенти.

  1. Не се колебайте да помолите за помощ

Задължително е също така да поискате помощ, когато имате нужда от нея. Не се страхувайте да поискате второ мнение или да обсъждате случаи с други колеги. Колкото повече говорите за проблеми с хората около вас, толкова повече ще започнете да осъзнавате, че в една и съща лодка има много повече хора. Когато е налице помощ, опитайте се да опитате неща, които обикновено не бихте, това е единственият начин да започнете да се чувствате по-комфортно! Ако няма никой наоколо,  не се гмуркайте в нещо, което може да крие опасност.

  1. Поддържайте уменията си за водене на записки

През студентските си години прекарвахме много време и усилия, водейки безупречни бележки. Много е важно  да отделим време за обсъждане на плановете за лечение с нашия пациент и документиране на всички важни точки. Времето, прекарано в подробни бележки, може да ви спести часове на стрес (и евентуално правен случай), ако пациентът не е доволен. Сега живеем в много спорно общество и ако има отправени някакви искове срещу вас, първото нещо, което ще бъде разгледано, са вашите бележки. Ако нещо не е документирано, не се е случило!

 

  1. Развийте добри комуникационни умения

Добрите комуникационни умения са от решаващо значение за успешната и без стрес връзка с вашите пациенти. Чуйте какво говорят вашите пациенти. Обърнете внимание на тона им, както и езика на тялото. Отделете време и се опитайте да установите техните очаквания. Те ще се нуждаят от коригиране, ако са твърде високи! Решенията за лечение трябва да се вземат след задълбочена и балансирана дискусия с вашия пациент. Гледайте на  пациента си като на индивид, а не като зъби с план за лечение.

  1. Инвестирайте в лупи с осветление

Има ергономични и оптични ползи от носенето на лупи. 60-80% от зъболекарите изпитват хронична болка в гърба и шията, като допринасящ фактор е лошата стойка. За да поддържате фокуса на устата на пациента, трябва да конфигурирате работно разстояние, което ще бъде настроено на "идеалната за вас поза". С увеличаване на увеличението кривата на обучение става по-стръмна, а зрителното поле намалява. 2,5х е много удобно начално ниво .

  1. Направете много клинични снимки

Ако можете, инвестирайте в основна камера с макрообектив и светкавица. Опитайте и направете възможно най-много снимки, дори ако това са просто прости снимки, тъй като това ще подобри вашите фотографски умения. Ако получите интересни случаи или цялостно лечение, с което се гордеете, не забравяйте да направите няколко снимки, тъй като ще бъде чудесно да добавите към портфолиото си.

  1. Уважавайте асистента си

Асистентът е безценен член на денталния екип и може да направи работата ви много по-приятна и по-малко стресираща. Установете добри работни отношения с медицинската сестра. Покажете уважението  си. Влагайте усилия и ще бъдете по-ефективни и по-щастливи.

  1. Запознайте се с вашите зъботехници

Говориш ли със зъботехника само по телефона и то само когато има проблем? Отиди в лабораторията. Не можем да гарантираме, че добрата комуникация със зъботехника може да доведе до огромна промяна в качеството на вашата работа. Отидете и вижте с какво трябва да се справи  и го помолете да се свърже с вас, ако има проблем с работата ви.