За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Веднага, след като млечните зъби започнат да израстват, трябва да се започне и грижата за тяхното ежедневно почистване.

В повечето случаи първият млечен зъб се появява на 6 месечна възраст, но има бебета, които още при раждането са с един или два зъба.

Някои родители са на мнение, че бебешките зъби не са важни поради тяхната временна функция в живота на детето. Това твърдение е абсолютно грешно и ролята на денталния лекар е да разясни на родителите колко важни са всъщност млечните зъби и как най - правилно да полагат грижи за тях.  

Неправилната грижа за временното съзъбие може да доведе до редица усложнения, включително дъвкателни и говорни затруднения.

При повече от 40% от децата се установяват кавитети в структурата на бебешките зъби.

През периода на ранното детство и предучилищна възраст родителите имат основна роля в създаването на хигиенни навици у децата, както и в грижат за денталното им здраве.

Предлагаме ви няколко успешни техники, които можете да споделите с вашите пациенти, за да улесните тези процеси:

1. Копиране на позитивно поведение.

Обикновено децата усвояват всичко ново за тях най - вече чрез гледане и копиране на поведението.

Затова препоръчваме родителите да мият своите зъби заедно с децата си, като им показват и правилната техника за това. Трябва да им покажат как правилно да изчеткват всяка повърхност, включително лингвалната.

Също така е добра идея под формата на игра детето да се опита да измие зъбите на родителя, което ще бъде излкючително забавно и полезно за изграждането на хигиенните навици.

При миене на зъбите всяко дете трябва да бъде наблюдавано, докато не изплакне добре устата си от използваната паста.

2) Малки награди при усвояване на процеса.

Малките деца са склонни да се поддават на манипулация чрез малки награди и стимули.

Препоръчваме изготвянето на месечен календар със стикери, които родителите да залепват всеки ден, когато детето е почистило зъбите си добре. В края на месеца този календар и малка награда да му се подаряват, с което му се показва, че се е справило изключителни при измиването на зъбите. Положителното възнаграждение ще накара детето да отделя ендорфин, който ще го стимулира да продължи да усвоява техниката в очакване на следващия положителен стимул.

Зъбите трябва да се почистват два пъти на ден, като част от сутрешния и вечерен тоалет.

Добре е в банята, където детето мие зъбите си, да бъде поставено удобно за него огледало, така че да вижда как и къде да четка и как да премества четката за зъби в правилната посока.

3. Пускане на анимации и показване на комикси, свързани с почистване на зъбите.

Много анимационни герои имат онлайн видеоклипове за миене на зъбите и устната хигиена.

Съществуват и редица детски песни, които могат да насърчат детето да мие зъбите си.

Важно е тази ежедневна задача да се превърне в забавление за детето, така че да не го чувства като скучна работа.

За по - голямо улеснение родителите могат да закупят четки за зъби, които мигат за две минути, сигнализирайки на децата точния приод за почистване на зъбите.

Насърчаването на децата в пътя на изграждане на дентални хигиенни навици е изключително важно. Ежедневните положителни стимули ще им помогнат да развият добри навици в това направление, до своето съзряване.

Заедно с тях, особено важно е да се създаде и такъв за редовни посещения на личния зъболекар. Затова, още с появата на първите два зъба, препоръчайте на родителите да доведат детето за първия му профилактичен преглед.