Пролетта е вече тук - сезонът на обновлението и навсякъде около нас кипи животворна енергия. Сега е моментът да подготвим организма си за сезонните промени.Но какво се случва в началото на пролетта: Ставаме по-активни физически, получаваме ударни дози витамин D от пролетното Слънце, което води до по-висока емоционална възбудимост – въобще, за момент се чувстваме готови да влетим в пролетта и да започнем да живеем на по-високи обороти. Само че през зимата сме изчерпали запасите си от енергия и тези, които имаме не са достатъчни, за да удовлетворим желанието си. Натрупваме умора, имунната ни система е отслабена, ставаме раздразнителни, болят ни мускулите и ставите. Типичните за пролетта резки промени в атмосферното налягане прибавят към всичко това и главоболие. За да премине този адаптационен период по-бързо трябва да повишим количеството на витамините, които приемаме.В тази статия ще Ви запознаем с видовете витамини как да си ги набавите и какво причиняват на организма, ако те липсват:
Витамин А
Ретиноиди - Клас химични съединения известни като витамин А. В тялото се среща главно ретинол по-малко ретиноева киселина.Провитамин- β-каротен (в морковите).
Функция на Витамин А: Роля за зрението– ретинал се свързва с опсин и се получава съединението родопсин, което е зрителният пигмент, имащ значение за нощното виждане. Важен е за правилната функция на епителните клетки.Влияе на процеса на клетъчна диференциация, пролиферация, растежа и развитието на ембрионите.Важен в растежа на костната тъкан и зъбната реминерализация.
Източници: Витамин A – в животинските продукти (рибено масло, яйца,черен дроб).
Β-каротен - в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци (морков,тиква, пъпеш) действат в организма като антиоксидант.
Хипервитаминоза Бета-каротен: - отлагане в най-външния слой на епидермиса, портокаловата кожа.
Хипервитаминоза A – разрушаване на черния дроб, гадене, повръщане, диария, загуба на тегло, алопеция (загуба на коса), повишена чупливост на костите или кървене, замъглено зрение, умора, загуба на тегло, менструални нарушения,нощна слепота- намалена или невъзможна способност за виждане при липса на светлина.
Витамин Е
Природен антиоксидант и акцептор на активни кислородни видове.Предпазва клетъчната мембрана от окисляване - блокира продукцията на активни кислородни видове
Източници: маслодайни семена (бадеми, соя, слънчоглед и т.н.).
Дефицит: Води до увеличаване на производството на кислородни радикали и увреждане на мембраната. Предизвиква нервни проблеми, дължащи се на лоша проводимост на електрическите импулси по невроните, в резултат се променя структурата и функцията на мембрана. Анемия – дължи се на окислително увреждане на червените кръвни клетки.Намаляване на имунния отговор. Ретинопатия
Хипервитаминоза E: асоциира се с риск от дефицит на витамин K и оттам проблеми с кървене.
Витамин К
Витамин К участва в процеса на кръвосъсирване.Той действа като кофактор на карбоксилаза при извършване на γ-карбоксилиране на глутаматни остатъци от прекурсорни протеини (коагулантен фактор II-протромбин, VII, IX и X и антикоагулантни протеини (C и S). Създадените γ-карбокси глутаматни (GLA) остатъци позволяват свързването на Са2+ йони, които са необходими за процеса на хемостаза.
Източници: Най-широко разпространен в листни зеленчуци, овесени ядки (овесена каша), но в случай на липса на такива в диетата, те могат напълно да бъдат заместени с витамин К синтезиран от чревните бактерии. Ето защо обикновено не се среща хиповитаминоза.
Хиповитаминоза К:Може да се развие при новородени, защото тяхната бактериална колонизация на дебелото черво е недоразвита и е относително ниска плацентата пропускливостта за витамин К. Симптомите на недостиг включват патологични кръвотечения продължително време.
Хипервитаминоза К: води до разпадане на червените кръвни клетки (хемолиза) в резултат на недостатъчен прием.
Витамин Д
Биологична роля - Регулира калциевия и фосфатния метаболизъм заедно с калцитонина. Подпомага усвояването на калция в червата, както и костната резорбция чрез увеличаване на броя на остеокластите. Синтезира се от 7-дехидрохолестерол при UV светлина.
Източници: Храни– рибено масло, риба, яйца, мляко и черен дроб.
Хипервитаминоза: Характеризира се с хиперкалциемия, жажда, диария, повръщане, сърбежи на кожата. Калциевите соли се натрупват в меките тъкани и органи (бъбреци, черен дроб и сърце), което води до увреждане на органите.Води до заболяване, свързано с костната минерализация -Рахит – при деца. Деформация на черепа, гръдния кош и дългите кости.
Остеомалация (омекване на костите) при възрастни – чупливи кости, генерализирана мускулна слабост и хипотония и остеопороза.
Автор: Авродита Наумова - студент във ФДМ - София.