За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Пролетта е вече тук - сезонът на обновлението и навсякъде около нас кипи животворна енергия. Сега е моментът да подготвим организма си за сезонните промени.Но какво се случва в началото на пролетта: Ставаме по-активни физически, получаваме ударни дози витамин D от пролетното Слънце, което води до по-висока емоционална възбудимост – въобще, за момент се чувстваме готови да влетим в пролетта и да започнем да живеем на по-високи обороти. Само че през зимата сме изчерпали запасите си от енергия и тези, които имаме не са достатъчни, за да удовлетворим желанието си. Натрупваме умора, имунната ни система е отслабена, ставаме раздразнителни, болят ни мускулите и ставите. Типичните за пролетта резки промени в атмосферното налягане прибавят към всичко това и главоболие. За да премине този адаптационен период по-бързо трябва да повишим количеството на витамините, които приемаме.В тази статия ще Ви запознаем с видовете витамини как да си ги набавите и какво причиняват на организма, ако те липсват:

Витамин А

Ретиноиди -  Клас химични съединения известни като витамин А. В тялото се среща главно ретинол по-малко ретиноева киселина.Провитамин- β-каротен (в морковите).

Функция на Витамин А: Роля за зрението– ретинал се свързва с опсин и се получава съединението родопсин, което е зрителният пигмент, имащ значение за нощното виждане. Важен е за правилната функция на епителните клетки.Влияе на  процеса на клетъчна диференциация, пролиферация, растежа и развитието на ембрионите.Важен в растежа на костната тъкан и зъбната реминерализация.

Източници: Витамин A – в животинските продукти  (рибено масло, яйца,черен дроб).

Β-каротен  - в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци (морков,тиква, пъпеш) действат в организма като антиоксидант.

Хипервитаминоза  Бета-каротен:  - отлагане в най-външния слой на епидермиса, портокаловата кожа.

Хипервитаминоза A – разрушаване на черния дроб, гадене, повръщане, диария, загуба на тегло, алопеция (загуба на коса), повишена чупливост на костите или кървене, замъглено зрение, умора, загуба на тегло, менструални нарушения,нощна слепота- намалена или невъзможна способност за виждане при липса на светлина.

Витамин Е

Природен антиоксидант и акцептор на активни кислородни видове.Предпазва клетъчната мембрана от окисляване  - блокира продукцията на активни кислородни видове

Източници: маслодайни семена (бадеми, соя, слънчоглед и т.н.).

Дефицит: Води до увеличаване на производството на кислородни радикали и увреждане на мембраната. Предизвиква нервни проблеми, дължащи се на лоша проводимост на електрическите импулси по невроните, в резултат се променя структурата и функцията на мембрана. Анемия – дължи се на окислително увреждане на червените кръвни клетки.Намаляване на имунния отговор. Ретинопатия

Хипервитаминоза E:  асоциира се с риск от дефицит на витамин K и оттам проблеми с кървене.

Витамин К

Витамин К участва в процеса на кръвосъсирване.Той действа като кофактор на карбоксилаза при извършване  на γ-карбоксилиране на глутаматни остатъци от прекурсорни протеини (коагулантен фактор  II-протромбин, VII, IX и X и антикоагулантни протеини (C и S). Създадените γ-карбокси глутаматни (GLA) остатъци позволяват свързването на Са2+ йони, които са необходими за процеса на хемостаза.

Източници: Най-широко разпространен в  листни зеленчуци, овесени ядки (овесена каша), но в случай на липса на такива в диетата, те могат напълно да бъдат заместени с витамин К синтезиран от чревните бактерии. Ето защо обикновено не се среща хиповитаминоза.

Хиповитаминоза К:Може да се развие при новородени, защото тяхната бактериална колонизация на дебелото черво е недоразвита и е относително ниска плацентата пропускливостта за витамин К. Симптомите на недостиг включват патологични кръвотечения  продължително време.

Хипервитаминоза К: води до разпадане на червените кръвни клетки (хемолиза) в резултат на недостатъчен прием.

Витамин Д

Биологична роля - Регулира калциевия и фосфатния метаболизъм заедно с калцитонина. Подпомага усвояването на калция в червата, както и костната резорбция чрез увеличаване на броя на остеокластите. Синтезира се от 7-дехидрохолестерол при UV светлина.

Източници: Храни– рибено масло, риба, яйца, мляко и черен дроб.

Хипервитаминоза: Характеризира се с хиперкалциемия, жажда, диария, повръщане, сърбежи на кожата. Калциевите соли се натрупват в меките тъкани и органи (бъбреци, черен дроб и сърце), което води до увреждане на органите.Води до заболяване, свързано с костната минерализация -Рахит – при деца. Деформация на черепа, гръдния кош и дългите кости.

Остеомалация (омекване на костите) при възрастни – чупливи кости, генерализирана мускулна слабост и хипотония и остеопороза.

Автор: Авродита Наумова - студент във ФДМ - София.